Vulkánok ajándéka a 2016-os év Balaton fagyija!

A balatonmáriafürdői Florida Fagyizó nyerte a 2016-os év Balaton fagyija címet.

A zsűri nemcsak a megfelelő alapanyagok és technológia használatát, hanem az íz- illat-szín harmóniáját is figyelembe vette a kóstolás során, ráadásul plusz pontokat jelentett a fagyi kreatív tálalása, és az is, hogy mennyire volt összhangban a versenykiírásban szereplő szempontokkal.

Vulkánok ajándéka - Florida Fagyizó - Balatonmáriafürdő

Na de hogy mit is rejtenek ezek a vulkánok… Friss mentát, citromfüvet, 100% Szent György-hegyi mustot és minden olyan üdítő alapanyagot, amitől egy fagylalt igazán jól eshet. A fagylalt a tégelyben vulkán formát kapott utalva arra, hogy a badacsonyi borvidék a vulkánok működésének köszönhetően alakult ki.

A Balaton Turizmus Szövetség által szervezett pályázaton 3 különdíjas fagylalt is született. Idén is különdíjban részesült a balatonalmádi Amaretto Fagyizó, most a Pisztáciás csokibomba fagylaltjával nyerte el a zsűri kegyét. Egy diós és egy mandulás különlegesség is helyet kapott a díjazottak között, amelyeknek megalkotói a Bringatanya Fagyizó, Gyenesdiásról és a Cappuccino Kávéház volt Balatongyörökről. Mind a két fagylaltnak a különlegessége, hogy a fagylaltot sós magvak bolondítják meg. A diós fagylaltot „Gyenesdiós” néven, a mandulásat Györöki mandulás néven kereshetik a vendégek a pultban.

Gyenesdiós - Bringatanya fagyizó - Gyenesdiás 

Pisztáciás csokibomba - Amaretto Fagyizó - Balatonalmádi 

A zsűri és a Somogyi család - a Cappuccino Kávéház tulajdonosai és a Györöki mandulás fagylalt megálmodói

2016-ban 11 fagylaltozó nevezett különleges fagylaltkreációikkal, akikről a www.balatonfagyija.hu weboldalon többet olvashat az érdeklődő.

Fekete Tamás, a Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke elmondta - 2 évvel ezelőtt azért indítottuk el ezt a pályázatot, hogy megmutathassuk, a Balaton régió milyen kiváló, magas minőségű gasztronómiai kínálattal rendelkezik. Ez volt a harmadik alkalom, hogy megválasztottuk az év Balaton fagyiját, az utóbbi évekhez hasonlóan idén is a tavaszi Nyitott Balaton programsorozathoz kapcsolódva. Úgy gondoljuk, hogy a fagylalt olyan, mint a Balaton, nem csak nyáron jó! Ennek megfelelően, a kettő projektet összehozva, meg tudjuk mutatni, hogy a jó minőségű vendéglátóhelyek tömkelege már tavasszal is nyitva van és várja a Balaton régióba érkező turistákat.


Napraforgós a Balaton fagyija 2015-ben!

A balatonföldvári Kárpáti Fagylaltozó nyerte 2015-ben a Balaton Turizmus Szövetség Balaton fagyija díját. A napraforgós fagyi remélhetőleg sok örömöt ad majd a kóstolóknak és nevéhez híven egy napsütéses és sikeres nyarat hoz idén a Balatonnak. A zsűri különdíjban részesítette a tavalyi győztes Florida Fagyizó (Balatonmáriafürdő) „Gesztenyés álom, a Szilágyi Cukrászda (Zalakaros) „Alma szimfónia” (Muskotályos sült alma) és az Amaretto Fagylaltozó „Almádi házi krémes” fagylaltját.


A Balaton fagyija 2015. 

Balatonföldvár, Kárpáti Fagyizó, Napraforgó

A Balaton Turizmus Szövetség (Balatoni Regionális TDM Szövetség) 2014-ben indította útjára a Nyitott Balaton programsorozatot, amelynek célja új turisztikai szezonok, a 4 évszakos balatoni turisztikai termékkínálat megteremtése volt.

Ennek az eseménynek a kapcsán került először a tavalyi évben meghirdetésre a Balaton fagyija verseny, amelyre a Balaton régióban működő fagylaltozók és cukrászdák nevezhettek.

Különdíjas: Szilágyi Cukrászda (Zalakaros) „Alma szimfónia” (Muskotályos sült alma)

A versenykiírásnál nagy figyelmet fordítottak a szervezők arra, hogy természetes alapanyagokból, hagyományos kézműves fagylaltok készüljenek, amelyek közül a győztes fagyi megkapja az adott év „Balaton fagyija” címet és a receptet megosztva a Balaton partján több helyen is megkóstolható.

Különdíjas: Balatonalmádi, Amaretto Fagylaltozó „Almádi házi krémes”

2014. évben a Balatonmáriafürdőn található Florida fagyizó „Balatoni randevú” fantázianevű fagylalt kreációja – pezsgős marcipán szamócával – lett a Balaton fagyija. Pálfi Attila mesterműve azóta már a Balaton több pontján szerzett örömöt a fagylalt kedvelőknek. Mint azt a fagylaltozó tulajdonosa elmondta, „A fagyi jót tesz a turizmusnak!”, és a győztes fagyi rengeteg vendéget hozott neki és a településnek egyaránt.

Az idei évben is a Nyitott Balaton rendezvénysorozat (www.nyitottbalaton.hu) keretében hirdette meg a versenyt a régiós TDM szövetség. A felhívásra közel 30 fagylaltot neveztek a cukrászdák és fagyizók körben a Balatonon, amelyről külön,navigációval ellátott webaplikáció is készült, hogy az érdeklődők minél könnyebben informálódhassanak és juthassanak el a helyszínekre (www.balatonfagyija.hu).

Különdíjas: Florida Fagyizó (Balatonmáriafürdő) „Gesztenyés álom

Május 3-án a 4 tagú zsűri, 300 km-t autózva járta végig a helyszíneket és kóstolta végig a jeges csemegéket. A bírálatnál 8 fő szempontot vettek figyelembe, mint pl. az íz, ízek harmóniája, az illat, a kreativitás, a felhasznált anyagok, az állag, a dekoráció….

Mint azt Fekete Tamás a Balaton Turizmus Szövetség alelnöke elmondta „2015-ben is rengeteg újdonságot kínáltak kipróbálásra a verseny nevezői. A bírálók kóstolhattak napraforgós, gesztenyés, bodzás, almás, áfonyás és levendulás ízesítésű fagylaltokat is, de a fantázianevekből sem volt hiány, mint a Nyári álom, az Ötödik ász, a Nemtudom szilva, vagy a Red velvet.”

Díjátadó (Fotó:Gáti Kornél)

Az idei év „Balaton fagyija” készítője Kárpáti Péter hangsúlyozta, hogy „Nagyon szerette volna megmutatni a közönségnek és a kollégáknak is, hogy nem csak az iszonyatosan drága szicíliai pisztáciából és a piemonti mogyoróból lehet finom fagylaltot készíteni, hanem a mi kis szotyinkból is!

Meszes István (Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) – Oktatási bizottság – elnök), a zsűri elnöke a győztes fagylatról elmondta, hogy „kiváló az utóíze is és az állaga nagyon selymes, krémes, amilyennek egy jó fagylaltnak lennie kell.”

A díjnyertes fagylalt receptjét a szervezők megosztják a www.balatonfagyija.hu weboldalon, hogy minél több helyen elkészíthessék ezt a balatoni finomságot a cukrászdák és fagylaltozók.

Csoportkép Balaton fagyija 2015. (Fotó:Gáti Kornél)

A verseny eredményhirdetésére és díjkiosztójára sajtó nyilvános esemény keretében, 2015. május 9-én, Siófokon, a BAHART Regatta megnyitó ünnepségén került sor 10.00 órai kezdettel.
A győztes oklevelet és idén már egy hatalmas vándorserleget is kapott teljesítménye elismeréseként. A különdíjasok oklevélben, míg a többi résztvevő emléklapban részesült.

A verseny nem ért véget teljesen május 3-án, mivel a We Love Balaton csapata meghirdetett egy online versenyt amiben a közönség is szavazhatott kedvenc fagylaltozójára. A welovebalaton.hu közönségdíjasa a honlapon leadott szavazatok alapján a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó lett.

„A megmérettetés szervezőjeként a Balaton Turizmus Szövetség biztos a verseny sikerében és abban, hogy kezdeményezése segíti a helyi vállalkozások és a helyi termékek népszerűsítését, ezzel szorosan összefonódva a Balaton promócióját.” – mondta Fekete Tamás a régiós TDM szövetség alelnöke.


„Balatoni randevú” – a tó fagyija 2014-ben

Első alkalommal választották meg a Balaton Fagyiját a hétvégén, a Nyitott Balaton programsorozat keretében. A győztes fagylalt - pezsgős marcipán szamócával - a balatonmáriafürdői Florida Fagylaltozóból került ki.

Igen hálás dolga volt a zsűrinek szombaton, akik összesen 8 helyszínen 16 féle fagylaltot kóstoltak meg a Balaton körül. A vetélkedőt a Balatoni Regionális TDM Szövetség hagyományteremtő szándékkal hirdette meg, és a Nyitott Balaton programsorozat részeként debütált. A verseny célja volt, hogy népszerűsítse a balatoni régió klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylaltjait.

A verseny során a régió legjobb fagyi készítői mutatták be kreativitásukat, adtak bele mindent, hogy a hűsítő édességből igazán a legfinomabbakat adják a zsűri kezébe. A kóstolás során nem volt könnyű kiválasztani azt az egy fagylaltot, ami az idei szezonban a Balaton fagyija 2014 címet viselheti majd. A zsűri nemcsak a megfelelő alapanyagok és technológia használatát, hanem az íz- illat-szín harmóniáját is figyelembe vette a kóstolás során, ráadásul plusz pontokat jelentett a fagyi kreatív tálalása, és az is, hogy mennyire volt összhangban a versenykiírásban szereplő szempontokkal. A megmérettetésre minden fagylaltozó 2 féle ízzel nevezhetett, volt itt füge, dió, citromfű, balatoni jégboros és kapros ízű fagyi is, mutatva és utalva a Balatoni régió sokszínűségére.

Végül a „Balaton Fagyija 2014” címet a legmagasabb pontszámot elért fagylalt készítője a balatonmáriafürdői Florida Fagylaltozó tulajdonosa Pálfi Attila vehette át, aki „Balatoni randevú” fantázianevű édességével nyerte meg a versenyt. A fődíj mellett a zsűri 3 további fagylaltkölteményt különdíjjal jutalmazott. A balatonföldvári Kárpáti Fagyizó „Füge-dió fantázia”, a balatonfüredi Korzó Fagyizó „Füredi mákvirág”, és a szintén füredi Bagaméri Fagylaltozó „Kapros-túrós pite” fagylaltjai érdemelték ki ezt az elismerést.

A győztes fagylalt receptjét nyilvánosságra hozzák, így majd egész nyáron több Balaton környéki fagyizóban is megkóstolhatják a vendégek.

„A versenyre kizárólag a balatoni régióból lehetett jelentkezni, a pályázatban megszabtuk, hogy a fagylalt csak hagyományos alapanyagokat tartalmazhat – mondta a versenyről Fekete Tamás a BRTDMSZ alelnöke. Majd hozzátette: „Nagyon szoros volt a verseny, de azt gondolom, hogy végül méltó helyre került a díj, személyes véleményem is az volt a zsűrizés során, hogy ha megkóstoljuk a pezsgős marcipán fagyit, az hűen tükrözi a tavaszi Balaton életérzést!”


Balaton Fagyija 2017

Bringatanya - Gyenesdiás

Festeticsék Mandulás Csókja

Receptúra

 • 4 l fehér alap
 • 180 g Bécsi mandula (IREKS-STAMAG)
 • 40 g ORO DIORO (PREGEL)
 • 200 g állati tejszín (33%)

Variegato

 • Saját készítésű piskóta összekeverve BRUNELLA FONDANTE csokoládéval
 • CANTUCCI keksz morzsa
 • darált sós mandula

Díszítés

 • BRUNELLA FONDANTE csokoládé
 • Fehér csokoládé dísz
 • Sós mandula
 • CANTUCCI keksz darabok


Balaton Fagyija 2016

Florida Fagyizó - Balatonmáriafürdő

Vulkánok ajándéka

3000 gr. pasztörizált Kékfrankos szőlőből készített rosé must ( Cukorfoka 17%) Beszerezhető Horváth Pincészet Hegymagas

1200 gr. sovány tej. ( a tej helyett tehetünk ugyan ezen mennyiségű vizet is, igy laktóz mentes fagyit is készíthetünk.

650 gr. cukor

400 gr. Gyümölcs "100"-s kötőanyag ( Mec3 Frutta-Frutta)

1 citrom leve

10 gr. friss citromfű

10 gr. friss menta

2 gr. habosító

Fagyasztás és formázás után díszítés Pirisribizli variegátóval, friss mentával, szőlővel.

Pirosribizli variegátó elkészítése 1 kg gyümölcsre:

1000 gr. pirosribizli

300 gr. cukor

250 gr. Komprital Giubileo Frutta Piu ( 3 féle cukor keveréke és pektin)

100 gr. glükoz szirup (M-gel)

100 gr. folyékony szőlőőcukor (Komprital)

Ezeket az összetevőket felfőzzük 85 fokra, majd visszahűtjük, kb. egy hétig tartósítás nélkül hűtőben tárolható.

A pirosribizki variegátó külön is beszerezhető, a Prodotti Stella cég és az M-gél is forgalmazza.


Balaton Fagyija 2015

Kárpáti Fagylaltozó - Balatonföldvár

Napraforgó Fagyi

Hozzávalók:
4.5 kg fagyihoz

- 4.1 liter fehér alap (amit például a vanília fagyihoz adunk, csak vanília nélkül)

- 0,33 kg hántolt napraforgómag (lehet egy kicsit pirítani, vagy mikróban húzatni)

- 0,10 kg grillázs (krokant), melyet a fagyasztási ciklus vége felé tegyünk a fagyihoz, hogy jól elkeveredjen, de már ne tudjon puhulni

- só: ízlés vagy bátorság szerint, 1 -2 mokkás kanál

Végül kb. 0,10 tejkaramellával variegáljuk, miközben jön le a gépről, a díszítés tejkaramella topping és napraforgómag szórás.

Balaton Fagyija 2014 

Florida Fagyizó - Balatonmáriafürdő

Balatoni Randevú
Pezsgős marcipán szamócával

Hozzávalók:

4 Liter Fehér alap

1 üveg 7 dl-s BB édes pezsgő (A BB pezsgő helyettesíthető 20 dkg Prosecco pasztával is)

25 dkg marcipán paszta

5 dkg Ireks Prosecco paszta

10 dkg M-gel alkoholos kötőanyag

Variegáláshoz: szamóca variegátó

Balaton formához: eper glazúr ( Joygelato )

 


Balatoni Regionális TDM Szövetség

E-mail: info@balatontdm.hu

www.nyitottbalaton.hu


To the top