"ESZTERHÁZY EPERCSODA LEVENDULÁVAL" FAGYI LETT A BALATON FAGYIJA

A Balatoni Turizmus Szövetség immár 9. alkalommal hirdette meg a Balaton Fagyija versenyt.
A versenyre összesen 15 fagyikölteményt neveztek be a Balaton környéki cukrászdák, fagylaltozók. 
A zsűri ma délelőtt Balatonföldváron, a csodálatos balatoni panorámával rendelkező Balaton Klub teraszán hirdetett eredményt. 
Az idei évben a balatonakarattyai Sissi Fagyizó „Eszterházy epercsoda levendulával" fagyija nyerte el a Balaton Fagyija címet. Gratulálunk!
A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó „Füredi Napfény” fagyija, a marcali Mester Étterem, Cukrászda „Pálmalevél fagylalt feketeribizli jellyvel" fagyija és a balatongyöröki Promenád Kávéház "Cserszegi Álom" fagyija pedig különdíjat kapott a zsűritől. Gratulálunk! 



Eszterházy epercsoda levendulával

Alap:
700g tej
145g cukor
50g dextróz
70g sovány tejpor
30g tejszín
5g természetes stabilizátor

A 45 °C fokos meleg tejbe az előzőleg összekészített szárazanyagokat belekeverjük, botmixerrel
emulgáljuk, 85 °C-ig főzzük, a lehűtött alapba turmixolunk 300 g diópasztát, levendulával ízlés szerint
ízesítjük.

Levendulás eper:
500 g eper
360g cukor
1g pektin
citromlé és levendula ízlés szerint

A hozzávalókat összeforraljuk, majd hűlni hagyjuk.


12:54 perctől: https://mediaklikk.hu/video/hirado-2022-06-24-i-ad...

https://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2022/06...

https://hellobalaton.hu/hirek/2022/06/24/a-balaton...


„Balaton Fagyija” verseny pályázati felhívás 2022

A Balatoni Turizmus Szövetség a 2022. évben újra meghirdeti a „Balaton Fagyija” pályázatot. Az apró ötletként megvalósuló Balaton fagyija az elmúlt években kiemelt médiafigyelmet kapott, a 2014. évi első verseny óta a nyertes fagylaltozók igazi turista zarándokhellyé váltak.

A verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. A versenyre cukrászdák, kézműves fagylaltozók nevezhetnek. Egy vállalkozás maximum 2 fagylaltot indíthat a versenyben. Lágyfagylalttal a versenyre nevezni nem lehet. A nyertes fagyi lesz a 2022. évi „Balaton Fagyija”.

Megkötések:

  • Tejes fagylalt esetén az alapfagylaltban a hagyományos alapanyagokat – úgy, mint tej, tejszín és/vagy vaj, cukor, tojás – kötelezően használni kell.
  • Gyümölcs fagylalt esetén gyümölcs vagy 100% gyümölcstartalmú gyümölcspürék használata engedélyezett. Természetes anyagokból készült stabilizátorokat lehet használni a fagylaltkészítés során.
  • A tojás más természetes emulgeálóval helyettesíthető.
  • Kerüljük az aromák használatát! Amennyiben használják, csak természetes aroma használható! A zsűri a beadott recept alapján súlyozottan veszi figyelembe az aromák használatát.
  • Növényi tejszínt használni tilos!
  • A fagylaltokat csak ehető anyagokkal lehet díszíteni! A díszítés a fagylalt adagolhatóságát ne akadályozza!

Zsűrizési szempontok:

  • Megfelelő alapanyagok és technológia használata
  • Íz, ízek harmóniája
  • Szín
  • Illat
  • Állag
  • Dekoráció
  • Kreativitás
  • Praktikum

A fenti szempontok mellett a zsűri az értékelésnél azon fagylaltokat prioritásba helyezi, amelyek mindenki számára elérhető helyi termékek, alapanyagok felhasználásával készültek.

Az elkészítendő fagylalt pontos recept leírását és az elkészítés technológiáját a nevezőnek a zsűrizés előtt írásban át kell adnia. A recepteket a zsűri az értékelés előtt ellenőrzi, a kiírásnak nem megfelelő fagylaltokat nem értékeli. A zsűri a nevezés után egyeztetett időpontban értékeli a versenyfagylaltot a nevező cukrászdában / fagylaltozóban.

Nevezési határidő: 2022. május 25. (szerda)

Nevezés módja: nevezési lap  kitöltése és eljuttatása határidőig az info@balatontdm.hu mail címre.

Nevezési díj: 10 000 Ft / nevező

A zsűrizés tervezett időpontja: a zsűrizés pontos időpontjáról a későbbiekben dönt a zsűri. Az időpontról mindenkit időben tájékoztatást fog kapni.

A nyertes pályázó az oklevél mellé egy vándorkupát is kap.

Természetesen különdíjasokat is választanak, amennyiben a versenyzők különleges ötleteikkel és ízekkel kápráztatják el a zsűrit.

A nyertes pályázó vállalja, hogy a pontos receptet mindennemű ellenszolgáltatás nélkül a Balatoni Turizmus Szövetség rendelkezésére bocsátja, amely azt nyilvánosságra hozza. A nyertes pályázó semmilyen követeléssel nem állhat elő sem a Balatoni Turizmus Szövetséggel szemben.

Minden kedves versenyző nevezését szeretettel várjuk!

Balatoni Turizmus Szövetség
info@balatontdm.hu

Útvonalterv

Bezár

Útvonalterv a választott ponthoz

Bezár

Close

Add meg aktuális helyzeted

Útvonalterv

Mehet
To the top